Administrația publică reprezintă ansamblul activităților Președintelui României, Guvernului, autorităților administrative autonome centrale, autorităților administrative autonome locale și, după caz, structurilor subordonate acestora, prin care, în regim de putere publică, se aduc la îndeplinire legile, sau, în limitele legii, se prestează servicii publice.
O definiție completă a administrației publice poate fi formulată astfel: Administrația publică este activitatea de organizare și executare concretă a legii, cu caracter dispozitiv și prestator, realizată în principal de organele administrației publice, și în subsidiar de celelalte organe ale statului, precum și de organizații particulare de interes public.
Administrația publică se realizează de către acele structuri statale care formează sfera executivului, funcția executivă fiind exercitată prin intermediul organelor cuprinse în sistemul administrației publice. Ea reprezintă prestatorul de servicii pentru cetățeni. Actele administrative pot fi emise de orice autoritate publică, fără deosebire de natura lor juridică, Guvernul României exercitând conducerea generală a administrației publice. Din definiția dată administrației publice rezultă că aceasta constă în acte juridice și operațiuni materiale prin care se îndeplinesc (execută) legile, fie prin emiterea de acte normative subordonate legii, fie prin organizarea și prestarea efectivă și directă de servicii publice.
Din punct de vedere juridic legislația în vigoare prevede în cuprinsul art . 1 din OUG 26/2012 :
“(1) Autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare.”.
Cu toate acestea, legiuitorul prevăzând situații în care personalul din astfel de instituții nu este suficient, au prevăzut și o excepție de la normă de drept după cum urmează: “ În situații temeinic justificate, în care activitățile juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, necesare autorităților și instituțiilor publice prevăzute la alin. (1), nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entități, pot fi achiziționate servicii de această natură, în condițiile legii, numai cu aprobarea:
...) b). consiliilor locale, consiliilor județene sau Consiliului General al Municipiului București, după caz, pentru autoritățile și instituțiile publice ale administrației publice locale.” Pe bază de contract, ce juridic în general îmbracă formă unui abonament, se poate conveni acordarea de asistență juridică și consultanță diferitelor instituții publice. Prin consultanță juridică oferită, instituția publică putând să obțină informații juridice cu privire la orice problemă întâmpinată în activitatea desfășurată, în solicitările și petițiile depuse de cetățeni etc.